Property management-ul se transformă astăzi ȋn “people management”

În noua paradigmă a pieţei imobiliare, „digitalizarea” centrelor comerciale printr-o abordare omnichannel şi dezvoltarea sentimentului de comunitate în cadrul centrelor de afaceri reprezintă principalele tendinţe, dar şi cele mai mari provocări pentru administrarea spaţiilor de retail şi de birouri.

Imediat cum păşesti într-un centru comercial, poţi avea acces la harta digitală a locaţiei. Telefonul te notifica apoi despre reducerile şi promoţiile magazinelor preferate, dar şi de evenimentele ce urmează să aibă loc peste câteva zile. Astăzi, prin intermediul aplicaţiilor dezvoltate pentru ocupanţii unui spaţiu de birouri, poţi participa la activităţi diverse, alături de colegi, cât şi de alţi chiriaşi din clădire.

Mihaela Petruescu, Head of Property Management în cadrul firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, companie care administrează centre comerciale şi spaţii de birouri în Bucureşti, Constanţa, Suceava sau Târgovişte, având în portofoliu peste 150.000 de metri pătraţi, consideră că trecerea se face dinspre property management către „people management”, eforturile administratorilor fiind centrate pe experienţele utilizatorilor clădirii.

„În piaţa de real estate vedem evoluţii în mai toate ariile şi segmentele. Felul în care a evoluat retailul fizic în ultimii ani, cum s-a redefinit pentru a rămane atractiv pentru cumpărători, a creat noi concepte şi abordări, cum ar fi “retailtainment”. În acelaşi ton, regândim sintagma de property management în “people management”. În prezent, consider că property management-ul este, în primul rând, despre oameni şi mai puţin despre procese şi proceduri”, consideră Mihaela Petruescu.

Conform Eurostat, în România doar 8% din angajaţi beneficiază de training-uri la locul de muncă, faţă de media europeană de 31%. În acest context, Cushman & Wakefield Echinox a creat prima academie de training din România dedicată profesioniştilor din real estate, denumită Drawing Business Value Academy, ce răspunde unei nevoi de specializare pe toate sectoarele industriei.

În 2018, academia a organizat traininguri pentru proprietari de magazine locale sau naţionale (“Oameni şi Business-uri – Despre vânzări, marketing si profit”) şi pentru echipe de management (“Touching People – Comunicarea la locul de munca”), fiind prezentă şi la primul Education Corner din industria de real estate în cadrul ROFMEX. “Proprietarii de magazine devin conştienti de nevoia de reinventare şi inovare pentru a ţine pasul cu schimbările din piaţa de retail sau office, cu tendinţele internaţionale, cu nevoia unei dezvoltări personale şi a business-ului prin planificare, bugetare şi evaluare, pentru a creşte profitabilitatea, într-un mediu din ce în ce mai competitiv şi diversificat”.

În cadrul acestui proces, ȋn centrul atenţiei se află oamenii, fie că vorbim de angajaţi sau clienţi. „De ce “people management”? Ca property manager, primul lucru pe care îl faci după semnarea unui mandat de administrare este preluarea responsabilităţii proprietarului şi asumarea unei comunicări cât mai bune între management şi angajaţi. Asumarea necesită un proces de educare personală continuă, a echipei şi a partenerilor.”

Felul în care oamenii lucrează şi fac cumpărături trece printr-un proces de transformare fundamentală care determină şi regândirea serviciilor de property management. Viteza cu care se produc schimbările astăzi este diferită de acum 5 sau 10 ani, astfel că proprietarii au nevoie de informaţii precise şi clare pentru a putea lua la timp deciziile potrivite.

„Tehnologia schimbă şi ea regulile jocului şi trebuie să fii mereu pregătit sa ȋmbini resursele umane cu cele tehnologice, fără a pierde din vedere impactul asupra costurilor finale. Eterogenitatea forţei de muncă influenţează şi ea furnizarea serviciilor de property management, deoarece atât chiriaşii, cât şi administratorii clădirilor relaţionează zilnic atât cu generaţiile Y (millennials) şi Z, cât şi cu categorii de clienţi cu nevoi şi aşteptări complet diferite. Serviciile de consultanţă imobiliară necesită o nouă abordare, inventivitate, creativitate şi un marketing eficient.”, adaugă Mihaela Petruescu.

În România sunt ȋn prezent circa 7 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale şi de birouri moderne, cu circa 4 milioane de metri pătraţi ȋn Bucureşti şi 3 milioane de metri pătraţi ȋn celelalte oraşe. În ceea ce priveşte destinaţia unei clădiri, ponderea la nivel naţional este echilibrată ȋntre comerţ şi birouri, ȋn timp ce în Bucureşti stocul de birouri este de aproape trei ori mai mare decat cel de retail.

„În procesul de vânzare, închiriere şi administrare a proprietăţilor şi activelor imobiliare, într-o lume inundată de informaţii irelevante, claritatea înseamnă putere. Informaţia a fost întotdeauna regina jocului, dar lucrurile s-au schimbat. În domeniul nostru, ne bazăm pe serviciile de research, iar calitatea informaţiilor si claritatea cu care sunt transmise ajută clienţii să ia cele mai bune decizii, operaţionale şi investiţionale.”, afirmă Mihaela Petruescu.

Mihaela Petruescu – Head of Property Management CWEchinox – Cu peste 13 ani de experiență în domeniul pieței imobiliare, ȋn sectoarele de retail şi managementul proprietăţii, Mihaela este responsabilă pentru serviciile de Property & Facility Management din cadrul companiei Cushman & Wakefield Echinox, gestionând unul dintre cele mai mari portofolii de retail din România, cu aproximativ 150.000 de metri pătrați, fiind implicată cu succes în procesul de leasing al Mega Mall şi a altor centre comerciale.

 Articolul a apărut în Anuarul Ziarul Financiar Who’s Who in Business – Cei mai importanți oameni din business 2018.