Home | Posts | CE IMPACT VA AVEA TEHNOLOGIA 5G ASUPRA BIROURILOR ÎN VIITOR, CÂND LUCRUL DE A ACASĂ A DEVENIT O OBIȘNUINȚĂ?

CE IMPACT VA AVEA TEHNOLOGIA 5G ASUPRA BIROURILOR ÎN VIITOR, CÂND LUCRUL DE A ACASĂ A DEVENIT O OBIȘNUINȚĂ?

Tehnologia inteligentă este prezentă peste tot în jurul nostru – de la ceasuri și telefoane smart, până la transmisiuni live sau drone. Pe măsură ce companiile se pregătesc de revenirea angajaților înapoi în “birourile viitorului”, adaptate condițiilor impuse de pandemia Covid-19, tehnologia 5G începe să devină un subiect din ce în mai discutat și implementat la nivel global. Angajații au demonstrat că pot lucra productiv și din confortul propriei locuinţe, însă experiența captivantă oferită de tehnologia 5G poate reprezenta un beneficiu al lucrului de la birou, atât pentru angajați, cât și pentru proprietari sau investitori.

Șerban Iliescu, Property & Technical Manager în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, specialist în administrarea proprietăţilor, declară: “Avantajele 5G sunt evidente pentru cei care au testat-o sau care și-au achiziționat deja terminale 5G și se află în zonele în care această tehnologie este disponibilă. Viteza de transmitere a datelor, de multe ori un element care împiedica desfășurarea în bune condiții a activităților profesionale sau de divertisment, nu mai constituie o problemă, principala caracteristică a noii tehnologii fiind viteza, în unele cazuri, de până la 100 de ori mai mare decât a tehnologiei 4G. Furnizorii de servicii de comunicație mobilă promovează deja 5G ca fiind tehnologia viitorului, primele teste și opiniile celor care au început deja să o utilizeze confirmând în mare măsură aceasta.”

„Așteptările privind experiența de la birou după pandemie au crescut. De-a lungul timpului, sălile de conferință erau locul unde se desfășurau întâlnirile cu clienții, unde se utilizau cele mai noi tehnologii.  Acum, prin viteza 5G, angajații pot utiliza aceste tehnologii de aproape oriunde din birou – de la cele mai mici încăperi, la birouri individuale sau săli de conferință, pentru întâlniri mai interactive și o experiență îmbunătățită oferită clienților. Chiriașii care aleg să își optimizeze spațiul de birouri pentru implementarea tehnologiei 5G elimină astfel excesul de cabluri pentru amenajarea spațiului într-un mod cât mai flexibil. La urma urmei, tehnologia este cheia către promovarea eficientă a unui spațiu.” afirmă Rob Franch, Director Tehnic la Cushman & Wakefield.

Reprezentanții companiei Verizon, o companie americană de telecomunicații declară: „Pandemia ne-a arătat că avem nevoie să transformăm felul în care lucrăm și colaborăm, iar 5G are potențialul să devină o parte din această transformare, fiind o versiune mult mai rapidă și mai complexă decât tehnologia 4G. Implementarea 5G în perioada pandemiei de COVID-19 prin instalarea fibrelor sub pământ a fost accelerată, din moment ce oamenii nu au mai călătorit atât de mult, iar primul iPhone cu 5G a fost lansat în octombrie 2020. Anticipăm că anul 2021 va fi anul în care 5G va deveni factorul diferențiator, iar numărul de smartphone-uri 5G va ajunge la 600 de milioane, conform Strategy Analytics. În plus, un alt produs 5G care va fi lansat în a două jumătate a anului 2021, sistemul Private 5G, este destinat companiilor din producție, logistică sau bancare care doresc sisteme tehnologice all-inclusive și o rețea cu măsuri de securitate mai puternice, pentru a stabili de exemplu ce utilizatori se conectează și ce informații conțin site-urile respective, declară Andy Brady, Vicepreşedinte Verizon.

„2019 a fost despre introducerea telefoanelor 5G și a vitezei rapide. 2020 a fost despre implementarea reală a acestei tehnologii. În 2021, vom asista la răspândirea vitezei de transmitere a datelor pretutindeni, aplicând această tehnologie pe mult mai multe dispozitive – roboți, mașini, aparatură medicală sau în industria de retail, 5G va transforma cu siguranță nu doar felul în care operăm, dar și felul în care lucrăm, trăim sau ne jucăm.” Debika Bhattacharya, Senior Vicepresident Verizon.

10 MODURI IN CARE TEHNOLOGIA 5G POATE SCHIMBA VIITORUL

  1. STREAMING – O data cu creșterea numărului de consumatori care transmit conținut live, tehnologia 5G poate reduce timpul de încărcare oferind o rezoluție video mai buna, in timp real.
  2. CREAREA DE CONTINUT – Pe măsură ce telefoanele reușesc sa ofere calitate video la nivel profesional, iar tot mai mulți creatori de conținut aleg sa le folosească, 5G va asigura transferul informațiilor si încărcarea rapidă a conținutului.
  3. ORASE SMART – La nivel fiecărui oraș sunt implementate milioane de senzori care adună și monitorizează informații legate de trafic, infrastructură, infracțiuni sau informații despre mediu, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru locuitori si vizitatori. Tehnologia 5G ar permite ca aceste date sa fie trimise către un centru local, pentru luarea deciziilor mai rapid si mai rentabil.
  4. CASE SMART – Pe măsură ce tot mai multe case utilizează dispozitive interconectate, serverele centralizate in cloud care procesează informațiile de pe toate dispozitivele cresc timpul de răspuns și riscul pentru breșe de securitate, însă 5G ar permite dispozitivelor mobile sa proceseze informațiile prin rețeaua de acasă.
  5. JOBUL REMOTE – De la livrări și ride-sharing, până în sectorul industrial, monitorizarea în timp real a bunurilor ar putea reduce costurile și timpul de operare, asigurând o productivitate sporită.
  6. ÎNGRIJIREA MEDICALĂ – Datorită multitudinii de tehnologii interconectate, multe aspecte ar putea fi măsurate și monitorizate cu precizie de acasă: informația analizată instant ar declanșa dispozitive fie pentru a se ajusta automat, fie pentru a alerta personalul medical, ambele variante îmbunătățind calitatea și costurile pentru îngrijire.
  7. VEHICULE – Cu ajutorul tehnologiei 5G si a creșterii numărului de senzori care colectează și distribuie informația în timp real, vehiculele ar putea creste siguranța în trafic, alertând automat alte vehicule dacă sunt prea aproape, apăsând pedala de frână pentru a evita un accident sau depistând posibile probleme tehnice.
  8. SIGURANȚA PUBLICĂ – De la camere video până la supraveghere aeriană, informația procesata în timp real poate îmbunătăți considerabil siguranța publică, ajutând personalul din prima linie și echipele de salvare să acționeze mai rapid.
  9. GAMING – În 2019, WIRED a raportat mai mult de 2.5 milioane de gameri și jucători de sport online activi la nivel global, majoritatea folosind un telefon mobil. Combinând mobilitatea cu performanța, gamerii vor putea experimenta calitatea superioară a tehnologiei.

DIVERTISMENT – Transmisia virtuală live ar putea să ia forma hologramelor în domenii precum jocuri video sau muzică.

OTHER POSTS

EMEA Office Fit Out Cost Guide 2024

Read more

CEE MARKETBEAT HOSPITALITY 2023 H2

Read more

ROMANIA OFFICE MARKET REGIONAL CITIES 2024

Read more